Przegląd Cyfrowej Biblioteki Narodowej Polona/Blog

Autor: Aleksander Baron

Szef kuchni i restaurator. Właściciel restauracji Solec44. Autor felietonów i artykułów podróżniczo-kulinarnych publikowanych m.in. w magazynie KUKBUK oraz na stronach portalu Zwierciadło.pl. Współtwórca Sezonownika – kalendarza produktów sezonowych. Studiował historię sztuki na Uniwersytecie Warszawskim i rzeźbę na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie.

Karp

Dla mnie to subtelność zalana tłuszczem, roznosząca po podniebieniu smak spokojnego żeru. To także dostępność i taniość – niezaprzeczalne zalety, czyniące z owej ryby obiekt pożądania nie tylko kuchni restauracyjnej, ale także domowej…


Z wizytą w paszczy lwa

Wyzwanie: dogodzić francuskim podniebieniom. Sprawa niemal z góry przegrana. Jak znaleźć się w jednej klatce z wygłodniałym i świadomym swojej siły lwem. A to lew o zdefiniowanych potrzebach, przekonany o tym, co lubi i co według niego jest dobre: to, co lwie.