Przegląd Cyfrowej Biblioteki Narodowej Polona/Blog

Autor: Małgorzata Minta

Dziennikarka kulinarna i autorka bloga MintaEats.com. Pisze o trendach, postaciach i zjawiskach, tym, co trzeba zjeść i co lepiej omijać. Na co dzień związana z „Gazetą Wyborczą” i serwisem Wyborcza.pl, współpracuje m.in. z magazynami „Kuchnia”, „Usta” oraz „Food Service Polska”. Nie wierzy, że można nie lubić jedzenia. Nie może żyć bez masła.

Na lody

Do zrobienia pomienionych lodów bierze się butelkę wina szampańskiego, białego lub czerwonego podług upodobania, 6 cytryn, 3 ćwierci funta wyczyszczonego cukru, pół kwarty wody i 4 białka z iay na piankę ubitych…


Wstępny akord w symfonii dnia

Na stole nakrytym powinna znajdować się musztarda, pieprz, sól, deserowe talérzyki i noże bez serwet. W towarzystwie złożénem z pań i panów obok wina, roznosi się czekolada i ciastka. Na stole powinien stać tort, masło ze srébrnym nożem do brania, kilka gatunków chleba i rozmaite przystawki, jak szynka, ozór, wędzony łosoś, marynaty i t. p. Tort stawia się środku.