Przegląd Cyfrowej Biblioteki Narodowej Polona/Blog

Autor: Bartek Kieżun

Z wykształcenia etnolog, z urodzenia mentalny Włoch, a z zamieszkania krakowianin. Związany z KUKBUKiem kulinarny bloger i dziennikarz. Z pasją edukuje się w zakresie kuchni i wina. Na swoim blogu opisuje swoje potyczki z włoską kuchnią i jej historią. W przerwach między gotowaniem i podróżowaniem do Italii zajmuje się krakowskim Miejscem, a raczej Miejscami: sklepem i barem.

Odgrzewane makarony smaku nie mają

Okazuje się, że moja polska babcia, gdyby tylko chciała – gotowałaby naprawdę po włosku. Przodkini po polsku pichciła zacnie i gdyby tylko sięgnęła do książek kulinarnych wydawanych mniej więcej wtedy, kiedy się urodziła, byłaby z niej prawdziwa włoska Mamma! Nie wiem tylko, co by na to powiedział mój niemiecki dziadek…