Przegląd Cyfrowej Biblioteki Narodowej Polona/Blog

Autor: Małgorzata Minta

Dziennikarka kulinarna i autorka bloga MintaEats.com. Pisze o trendach, postaciach i zjawiskach, tym, co trzeba zjeść i co lepiej omijać. Na co dzień związana z „Gazetą Wyborczą” i serwisem Wyborcza.pl, współpracuje m.in. z magazynami „Kuchnia”, „Usta” oraz „Food Service Polska”. Nie wierzy, że można nie lubić jedzenia. Nie może żyć bez masła.

Wstępny akord w symfonii dnia

Na stole nakrytym powinna znajdować się musztarda, pieprz, sól, deserowe talérzyki i noże bez serwet. W towarzystwie złożénem z pań i panów obok wina, roznosi się czekolada i ciastka. Na stole powinien stać tort, masło ze srébrnym nożem do brania, kilka gatunków chleba i rozmaite przystawki, jak szynka, ozór, wędzony łosoś, marynaty i t. p. Tort stawia się środku.